« Verdiencapaciteit: wat kun je met je bedrijf verdienen»

Gepubliceerd op 24-08-2019

Je verdient al heel wat met je bedrijf, maar wat zou je eigenlijk kúnnen verdienen? Dat bepaal je met de verdiencapaciteit van je bedrijf. Weten wat dat precies inhoudt?


Wat is eigenlijk de verdiencapaciteit (van een bedrijf)?

De Engelsen hebben het ook wel over de earning capacity. Het is in feite de maximale winst die door een bedrijf kan worden gemaakt. De verdiencapaciteit van een individu is de maximale hoeveelheid geld die iemand kan ontvangen in ruil voor arbeid.

Let op: bij het bepalen van o.a. het arbeidsongeschiktheidspercentage van een zieke werknemer wordt (door het UWV) óók uitgegaan van een verdiencapaciteit. Daarmee wordt dan het loon van de werknemer bedoeld als hij niet ziek was geworden. In dit artikel praten we echter steeds over de verdiencapaciteit van je onderneming.

Waarom is het belangrijk om te weten wat jou bedrijf kan verdienen?

Als je als ondernemer de verdiencapaciteit van je bedrijf kent, dan heb je meteen inzichtelijk wat het verbeterpotentieel is van jouw bedrijf. Met andere woorden: hoeveel kun jij met jouw bedrijf (financieel) nog verbeteren. Je weet wat je op dit moment verdient én wat je zou kunnen verdienen.

Van inzicht tot bewustwording

Het inzichtelijk maken van de verdiencapaciteit van je bedrijf, maakt je dus bewust van waar je op dit moment staat en waar je als ondernemer zou kunnen staan. Dat inzicht zorgt bij veel ondernemers voor bewustwording. Bewustwording die er vervolgens voor zorgt dat je kritischer naar je zelf en naar je bedrijf kijkt. Door anders naar je bedrijfsprocessen te kijken, kun je deze (verder) optimaliseren en daarmee je bedrijf (en het resultaat) verbeteren.

Vaak focussen ondernemers zich op de dagelijkse gang van zaken (van brandjes blussen tot mensen aansturen en van boekhouding tot verkoop) zonder direct stil te staan bij wat de mogelijkheden zijn van het bedrijf en waar het bedrijf toe in staat is wanneer het (beter) presteert.

De verdiencapaciteit van je eigen bedrijf berekenen

Dit is niet iets wat je elke dag doet. En ook niet elke maand of elk kwartaal. Maar het helpt je echt verder als je je vragen stelt hoe je met je bedrijf nog kunt verbeteren. Je kunt hiervoor meteen een expert inschakelen, maar wellicht dat je zelf ook al een heel eind komt met het berekenen van wat jouw bedrijf kan verdienen.


Tip
Gun jezelf en je bedrijf meer winst en bepaal met de verdiencapaciteit waartoe jouw bedrijf eigenlijk in staat is.

Wil jij weten hoeveel winst jij wellicht ‘laat liggen’ en ben je benieuwd of mijn toegevoegde waarde net zo sterk is als jouw koffie? Klik dan hier voor een gratis kennismakingsgesprek.

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

download-1-1604419852.jpg