« Valkuilen van ondernemers: de Top 5»

Gepubliceerd op 14-10-2019

Ook succesvolle ondernemers kunnen in valkuilen stappen, die ze eigenlijk van tevoren al goed hadden kunnen zien aankomen. Lees wat de vijf  meest voorkomende valkuilen van ondernemers zijn en zorg dat jij er niet instapt.


Valkuilen voor ondernemers of open deuren?

Wellicht vind je de Top 5 valkuilen van ondernemers hieronder maar open deuren. Dat kan, maar realiseer je wel dat dit valkuilen zijn waar óók zeer ervaren en succesvolle ondernemers met grote regelmaat nog intrappen.

De Top 5 Valkuilen voor ondernemers

In willekeurige volgorde:

  1. Te veel focus op je vakmanschap
  2. Weinig aandacht voor financiën
  3. Te laat beginnen met een marketingplan
  4. Niet los kunnen laten
  5. Niet tijdig ingrijpen

Valkuil 1 – Te veel focus op je vakmanschap

Elke ondernemer is ooit voor zichzelf begonnen. Vaak is het startpunt zijn vak geweest. Zoals de stukadoor in loondienst die eerst als zzp’er aan de slag is gegaan en vervolgens is uitgegroeid tot bedrijf met 20 werknemers. Je vakmanschap is je passie en vaak blijf je daar veel (te veel) aandacht voor hebben. Daardoor heb je te weinig tijd en aandacht voor andere ondernemerszaken (zie hieronder). Regeren wordt dan reageren met als gevolg dat je te laat ingrijpt.

Je moet bereid zijn om je strategie, je businessplan, een andere wending te geven. In de boeken spreken ze ook wel van een ‘pivot’. Veel ondernemers ontbreekt het aan een ‘pivot-houding’; de bereidheid om te analyseren en te veranderen.


Tip
Heb je al ooit eerder een businessplan gemaakt? Steek dan eens tijd in een update. Er zal een wereld voor je open gaan. Heb je geen businessplan? Dan wordt het de hoogste tijd.

Valkuil 2 – Weinig aandacht voor financiën

We bedoelen hier niet de aandacht voor bankzaken en financieringen e.d. maar te weinig aandacht voor financieel inzicht. Gebrek aan financieel inzicht is een van de meest verraderlijke valkuilen van ondernemers, omdat deze valkuil de nummer 1 veroorzaker is van faillissementen. Vragen die je jezelf met enige regelmaat moet stellen, worden naar achteren geschoven of helemaal niet gesteld. Denk aan vragen als: maak ik nog wel genoeg marge, wat moet ik met mijn prijsstelling, wat zijn mijn financiële verbeterpunten, waar kan ik nog groeien, e.d.


Tip
Een bedrijfsadviseur geeft je niet alleen meer financieel inzicht, maar brengt je als sparringpartner ook een stap verder naar voren.

Valkuil 3 – Te laat beginnen met een marketingplan

Een marketingplan is toch alleen maar voor multinationals? Niets is minder waar. Veel ondernemers beginnen pas met een marketingplan als de omzet achterblijft. Als een belangrijke klant afscheid heeft genomen. Of beter gezegd: als het te laat is. Een marketingplan laat je nadenken over je positie in de markt en over je communicatie met klanten en prospects (potentiële klanten).


Tip
Behoefte aan handige Checklist Marketingplan? Laat het ons even weten!

Valkuil 4 – Niet los kunnen laten

Loslaten is inderdaad niet makkelijk. Ouders van (bijna) volwassen kinderen weten dat. Maar het geldt ook voor de dingen die je in je bedrijf doet; ook een kindje van jou. Je werknemers zijn nooit zo gecommitteerd en gedreven als jij. Jij weet het altijd beter en kunt het altijd beter. Toch?

Niets is minder waar. Als je zaken écht kunt delegeren en jouw werknemers de verantwoordelijkheid én het vertrouwen geeft, zul je zien dat je je schromelijk vergist hebt. Werknemers bloeien op en zullen je nog echt gaan verrassen.

Het scheelt je op termijn veel tijd die je kunt besteden aan het werken áán je bedrijf, in plaats van in je bedrijf. Dat levert niet alleen betere inzichten op, maar ook nog een hoger rendement. Niet los kunnen laten is vooral een valkuil van ondernemers die hen belemmert bij de groei van hun bedrijf.

Valkuil 5 – Niet tijdig ingrijpen

Te weinig inzicht in je financiën, in de processen en in je personeel leidt tot het té laat nemen van maatregelen. Je verlaagt je kosten te laat, verhoogt je prijzen te laat, stimuleert de omzet niet of praat te laat met je mensen over hun functioneren. Door inzicht in deze zaken krijg je meer grip en dat zal leiden tot het wél tijdig ingrijpen. Dit is wellicht de meest verraderlijke van alle valkuilen van ondernemers, omdat je zelf vaak niet in de gaten heb wat 'tijdig' is...


Tip
Kies een bedrijfsadviseur die gepokt en gemazeld is. Die planmatig met jou werkt én gecertificeerd is (Management Kompas Systeem).

 

Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

download-2-1604334096.jpg