« Winst verhogen. Wat werkt het beste?»

Gepubliceerd op 22-11-2019

Winst verhogen. Wat werkt het beste? Is het meest effectief? Kortom wat zijn de onderdelen waar ik me het eerste op moet focussen en mee aan de slag kan?


In een van mijn vorige artikelen heb ik al kort weergegeven hoe je meer winst kunt maken. Concrete stappen op weg naar meer winst. Maar wat werkt nu het snelst om de winst te verhogen?

Wat waren ook al weer de resultaatbepalers van mijn bedrijf

Ieder bedrijf heeft drie resultaatbepalers, namelijk:

 • Omzet             (de mate waarin u in staat bent tot het verkopen van uw product of dienst)
 • Kosten            (de kosten die u moet maken om uw bedrijf ‘in de lucht’ te houden)
 • Capaciteit       (hoeveel capaciteit heeft u ter beschikking met uw bedrijf)

Op de volgende onderdelen kun je invloed uitoefenen

Per resultaatbepaler heb je 2 onderdelen die leiden tot een hogere winst. Onderdelen waar jij invloed op kunt uitoefenen.

 • Omzet; verkoopprijs verhogen, productiviteit verhogen
 • Kosten; verlaag je bedrijfskosten, inkoopprijs verlagen
 • Capaciteit; hogere bezetting, efficiënter werken

Maar wat werkt nu het snelst?

Prijs verhogen: Winst verhogen!

Het verhogen van je prij(s)(zen) is meestal het meest effectieve middel om dírect een hogere winst te realiseren. Toch is dit iets waar veel ondernemers in de praktijk ‘tegen aan hikken’ omdat ze bang zijn klanten kwijt te raken door de verhoogde prijzen. Ben niet te bang. In de praktijk blijkt namelijk dat wanneer je jouw klanten maar genoeg CEX (Customer EXperience) geeft, de prijs voor de klant veel minder belangrijk is dan dat je denkt. CEX ofwel klantbeleving is ongelofelijk belangrijk.

CEX voor jouw klanten betekent zorgen dat jouw klant:

 1. een goed gevoel heeft bij jouw bedrijf/jullie contactpersoon en het klantcontact als prettig ervaart.
 2. het gevoel heeft dat zijn/haar probleem wordt opgelost
 3. echt het gevoel heeft dat er naar hem/haar wordt geluisterd

Wanneer jij de CEX voor jouw klanten goed op orde hebt dan kun je gerust je prijs verhogen (onderzoek toont aan dat dit wel 20% kan zijn). Het aantal klanten dat daardoor zal afhaken zal heel klein zijn. En bedenk jezelf ook dat wanneer er een aantal klanten afhaken, dat dit in de praktijk ruimschoots wordt gecompenseerd door de effecten van de prijsverhoging bij klanten die je trouw blijven.

Productiviteit verhogen en daarmee je Winst verhogen

Ook er voor zorgen dat je de productiviteit van je bedrijf verhoogt, heeft direct invloed op je winst. Wanneer je hier effectief mee aan de slag gaat is dit een van de snelste manieren (zo niet de snelste) om je winst te verhogen.

Zeker wanneer je personeel in dienst hebt, dan is productiviteit verhogen (naast je prijs verhogen) een effectieve manier om snel je winst te verhogen. Hierbij maakt het weinig verschil of je nu een productiebedrijf, een dienstverlenend bedrijf of een handelsbedrijf hebt, het verhogen van je productiviteit leidt onherroepelijk tot meer winst.

Wat waren ook alweer de tips om je productiviteit te verhogen?

 1. Zorg eerst dat je zicht hebt op de échte productiviteit van je bedrijf (met andere woorden hoe lang zijn je mensen aanwezig en hoeveel procent van de tijd zijn ze productief of declarabel)
 2. Maak een juiste kostprijsberekening (betrek niet alleen de loonkosten in deze berekening)
 3. Kijk (bij voorkeur samen met je mensen) hoe je de productiviteit zou kunnen verhogen
 4. Denk na over hoe je zaken zou kunnen automatiseren waardoor je mensen meer werk kunnen verzetten in dezelfde tijd

Efficiënter werken

Het efficiënter laten werken van je bedrijf (in alle lagen) betekent niet altijd een directe verhoging van de winst.  Toch wordt de waarde van efficiënter werken nog vaak onderschat waardoor in veel gevallen wél een directe verhoging van winst zichtbaar is wanneer er efficiënter wordt gewerkt.


Tip
Efficiëntie maakt je mensen blijer. Efficiëntie zorgt voor minder problemen en dus voor minder kosten. Kortom efficiëntie leidt tot meer winst.

Bedrijfsadviseur met bewezen adviesmethodiek

Winst verhogen gaat in de praktijk het snelst door bovengenoemde onderdelen aan te pakken. Het maken van een plan, het monitoren en sturen ervan, zoals hierboven beschreven kun je ideaal doen met een bedrijfsadviseur of business coach die ervaring heeft met het begeleiden van ondernemers door gebruik te maken van MKS, een beproefde en bewezen adviesmethodiek die leidt tot meer Winst. Benieuwd naar MKS tools? Bekijk dan onderstaande video.

 Tip
Heb je behoefte aan sturing op financiën? Ben je op zoek naar iemand die jouw bedrijfsresultaten kan verbeteren? Wil jij je winst verhogen? En ben jij benieuwd of mijn toegevoegde waarde net zo sterk is als jouw koffie? Klik hier om kennis te maken.

download-1-1604330546.jpg